El passat 30 de novembre vam celebrar a Sant Boi el Dia Internacional de la Ciutat Educadora (DICE), sota el lema ‘La cultura, font de creació i aprenentatges a la Ciutat Educadora’.

La ciutat educadora ha de reforçar el diàleg social i cultural, establir ponts, fer sorgir conflictes i col·laboracions entre la ciutadania i potenciar la responsabilitat individual i social. Les arts són una de les vies més eficaces i directes per assolir aquest objectiu de cohesió social i de reforçament de vincles ciutadans i socials.

Per això, divendres vam voler posar de manifest algunes de les experiències artístiques que es desenvolupen al nostre municipi i com aquestes contribueixen a millorar els processos d’aprenentatge, la inclusió i la cohesió social.

L’acte, conduit per la Mònica Ballesteros, va començar amb la benvinguda de la regidora d’Educació, Maria València, que va agrair la feina feta per tota la comunitat educativa i va recordar que Sant Boi forma part de l’Associació Internacional de Ciutats Educadores.

Seguidament, vam comptar amb la ponència del David Bueno, doctor en biologia i professor i investigador de la Secció de Genètica Biomèdica, Evolutiva i del Desenvolupament de la Universitat de Barcelona. El David Bueno va explicar com l’art activa el cervell i incrementa la seva plasticitat, a través de la creativitat i l’estimulació emocional.

A la taula d’experiències, dinamitzada pel Joanjo Esteban, responsable del Can Castells Centre d’Art, vam conèixer quatre projectes que treballen l’educació des de la cultura a Sant Boi. La Laura del Valle, de l’entitat Càlam, va explicar el projecte Elephant in the room; la Marina Aguilar, tècnica de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Sant Boi, va presentar el projecte educatiu de commemoració del Dia Mundial de les persones refugiades; el Francesc Conesa, director de l’Escola Municipal de Música Blai Net, va exposar el projecte Escoles Simfòniques; i la Mónica Cuesta, directora de l’Escola Antoni Gaudí, va parlar de ProjectArt.

L’acte va acabar amb una dinàmica col·lectiva on el Santi Serratosa va dirigir a tot el públic assistent en un exercici de percussió corporal.