El passat 13 de juny es va celebrar l’acte de cloenda de la 9a edició del Programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE) del curs 2022-2023. Un programa de les àrees de Desenvolupament Econòmic i Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi, promogut per la Diputació de Barcelona, que fomenta l’esperit emprenedor i les competències bàsiques en el cicle superior d’educació primària mitjançant la creació de cooperatives.

Han participat de l’acte 125 alumnes de 5è de primària de les escoles Parellada, Montbaig, Vicente Ferrer i Marianao.

L’acte de cloenda va comptar amb la presència de l’alumnat de tots els centres participants així com de la tinenta d’alcaldia en funcions de l’àrea de Ciutat Educadora, Alba Martínez i la regidora en funcions de l’àrea de Desenvolupament Econòmic, Elisabet Latorre.

A més, durant l’acte, la companyia de teatre social Inestables va representar una obra de teatre on s’interpretava tot el procés de creació d’una cooperativa, el mateix procés que han viscut els i les alumnes a l’aula.

13-06-23 Cloenda CUEME escoles

Mercat de cooperatives

La darrera fase del projecte consisteix en la realització d’un mercat on es comercialitzen els productes creats per les cooperatives.

El mercat  es va celebrar el passat 23 de maig a la plaça de la República. Van participar Alumnat, familiars i públic en general van poder comprar polseres, jocs,  llibretes, punts de llibre, clauers, etc.

23-05-23 Mercat Cooperatives escolars

El projecte

Promoure l’esperit emprenedor en tots els àmbits de l’educació i la formació és un dels objectius estratègics definits per la Comunitat Europea. En aquesta línia, l’esperit emprenedor es constitueix com a competència clau que s’ha d’integrar al currículum, assolir al final de l’ensenyament obligatori i mantenir i reforçar al llarg de la vida.

En aquest marc les àrees de Serveis Personals i de Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Barcelona duen a terme el programa Cultura Emprenedora a l’Escola al cicle superior d’educació Primària, per desenvolupar els valors, els hàbits i les capacitats claus vinculades a l’emprenedoria (observació, iniciativa, responsabilitat i assumpció de risc, cooperació… ).

En l’àmbit local, a més, promou la vinculació de l’escola al municipi i la construcció d’un projecte en xarxa entre els agents implicats: Ens local, Centres Educatius, Famílies i altres agents educatius, socials i/o productius.

L’alumnat viu a classe al llarg del curs l’experiència simulada de crear una cooperativa i els diferents passos per fer-ho possible: redacció dels estatuts i altra documentació necessària, elecció del nom de la cooperativa, nomenament dels càrrecs directius, disseny i tria de la imatge corporativa, selecció del producte que es fabricarà, anàlisi de costos, petició de préstecs i realització de tràmits, fabricació…

En aquesta edició s’han creat 5 cooperatives.

  • Parellada: MACOPA, SCCL
  • Parellada: Cooperesosos de Roatan, SCCL
  • Vicente Ferrer: Pandy-Candy, SCCL
  • Marianao: Cooperativa Cooperatitíva, SCCL
  • Montbaig: Cooperativa Animal Planet, SCCL