62 són ‘Les llengües de Sant Boi’ al 2023

La Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer va acollir dijous 1 de juny la cloenda de Les llengües de Sant Boi 2023Aquest projecte, iniciativa del Consorci de Normalització Lingüística amb el suport del Servei de Ciutat Educadora i el Departament d’Educació de la Generalitat, va presentar els resultats de la feina desenvolupada durant el curs acadèmic 2022-2023 en matèria de llengua i cohesió, línia de treball emmarcada en el Pla Educatiu d’Entorn.

L’acte el va inaugurar l’Alba Martínez, regidora en funcions del Servei de Ciutat Educadora que va donar pas a la Lourdes Sotelo, Inspectora d’Educació dels Serveis Territorials al Baix Llobregat.

A continuació, l’Oriol Rocosa, director del Centre per a la Normalització Lingüística Eramprunyà, amb seu a l’Olivera, va destacar com a clau del projecte el reconeixement a totes les llengües presents a la ciutat.

Tot seguit, la Pilar Pena, assessora LIC de Serveis Educatius Baix Llobregat III, va fer un repàs de la feina que els centres educatius havien dut a terme al llarg del curs en matèria de diversitat lingüística, per tot seguit donar pas a tres exemples d’aquesta feina:

La primera mostra en clau de centre la va presentar la Meritxell Buil, directora de l’escola Josep Maria Ciurana, partint des de la postal plurilingüe Nadal. Després, l’Esther Lozano del Pedagogium COS va explicar com les famílies participen en el taller d’escriptura de totes les llengües presents a l’aula. Finalment, el projecte de Ràdio Cooperativa de l’escola Ciutat Cooperativa, va ser introduït per la tutora de l’aula d’acollida, la Verònica Mate.

Un cop fet a visible la feina dels centres educatius, la Núria Vidal del Servei de Normalització Lingüística, va convidar els assistents a endevinar quantes eres les llengües que s’ha detectat que es parlen a Sant Boi arran de l’enquesta de detecció que van omplir centres i entitats de la comunitat educativa. El nombre final de llengües detectades el 2023 ha estat de 62 i les tres persones que es van acostar més a aquesta xifra es van endur un llibre i música en català!

Finalment, es va presentar el Mapa de Les llengües, una eina on s’han penjat les col·laboracions en forma de vídeo de les persones que parlen les diferents llengües detectades a Sant Boi. Us convidem a col·laborar-hi!

L’acte va acabar amb un emotiu concert de la Paula Llopis, professora de l’INS Camps Blancs acompanyada a la guitarra del David Salgado, que varen presentar el seu projecte Cinc segles de poesia catalana musicada.