La FEMP i el Ministeri d’Educació i FP reconeixen la tasca de Sant Boi per combatre l’absentisme i millorar la convivència escolar

La Federación Española de Municipios y Provincias (FEMP) i el Ministerio de Educación y FP han premiat per partida doble l’Ajuntament de Sant Boi al VI Concurs de Bones Pràctiques Municipals en la Prevenció i Intervenció davant l’Absentisme i en la Millora de la Convivència Escolar. La tasca desenvolupada a la ciutat ha merescut un reconeixement en les dues categories convocades.

Les setze entitats locals que han estat mereixedores d’aquest premi participaran pròximament en un acte públic de lliurament, on formaran part d’una ‘Mesa de Diàlegs’ per posar en comú les seves bones pràctiques. A més l’organització editarà un catàleg amb informació detallada sobre tots els programes i projectes guardonats.

Sant Boi és, juntament amb Pinós (Alacant), un dels dos únics ajuntaments que han estat premiats en les dues categories convocades : Prevenció i intervenció davant l’absentisme escolar i Millora de la convivència escolar.

En la primera de les categories, el guardó concedit a Sant Boi valora la tasca reflectida al Pla local de prevenció i atenció de l’absentisme escolar , aprovat el passat mes de novembre. Sant Boi aprofita l’experiència acumulada durant anys per fer un pas endavant cap a un nou tipus d’intervenció enfocat prioritàriament cap a la prevenció, la inclusió i la compensació de les desigualtats.

El Pla local de prevenció i atenció de l’absentisme escolar es fonamenta en el treball en xarxa entre l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i els diferents agents socioeducatius del territori, amb la participació de professorat, tutors i equips directius dels centres educatius, tècnics d’integració i absentisme, atenció a la infància i la família, educació social, mediació i psicopedagogia, entre altres. Les dues administracions han acordat constituir un nou circuit d’intervenció coordinada.

En la categoria de millora de la convivència escolar es premia el projecte Irrupció restaurativa , que té l’objectiu genèric de convertir les escoles i els instituts de Sant Boi en comunitats (de mares, pares, estudiants, docents i personal no docent) capacitades per afrontar els conflictes col·lectivament, amb un esperit positiu i de forma pacífica.

Amb aquest projecte innovador, l’Ajuntament ha apostat per una metodologia que aborda la problemàtica del ‘bullying’ als centres escolars tot combinant accions immunològiques (com ara tallers educatius a les aules) amb accions quirúrgiques per resoldre casos concrets. El percentatge de resolució acordada dels conflictes és fins ara del 100%. El projecte forma part del Banc de Bones Pràctiques Locals dels governs locals.

Notícia FEMP

Comunicació Ajuntament de Sant Boi de Llobregat