Relacionar la vida és un projecte que vincula alumnes de Cicle Superior de Primària amb persones amb malalties mentals. Enguany la situació de crisi sanitària no ha permès concloure el projecte de la manera habitual, per això el vídeo que acompanya aquest text vol ser un agraïment a tots els participants i un reconeixement a la feina i els valors treballats aquest curs 2019-2020.

El projecte forma part de les activitats desenvolupades per la Unitat de Cooperació, Solidaritat, Pau i Mediació i Restauració Comunitària de Sant Boi Ciutat Educadora, conjuntament amb  l’Associació del Grup de Teatre Imagina, el Centre Hospitalari de Salut Mental Benito Menni i diferents centres educatius de Sant Boi, en aquesta edició han participat l’Escola Benviure, l’Escola Parellada, l’Escola Ciutat Cooperativa, l’Escola Montbaig i l’Escola Antoni Tàpies.

L’objectiu de “Relacionar la vida” és doble. Per una banda donar l’oportunitat als i les alumnes de primària de trencar amb els estigmes socials relacionats amb les malalties mentals, i d’altra banda permetre que les persones diagnosticades d’alguna malaltia mental esdevinguin agents educadors i, per tant, agents actius del canvi social.

Aquesta iniciativa és una eina d’enriquiment mutu, una oportunitat per interactuar i relacionar-se d’igual a igual, prenent com a eix el valor i la importància de les relacions en les nostres vides.

Els alumnes aprenen a tenir una opinió pròpia sobre el que representa tenir una malaltia mental, apreciant, valorant i respectant la persona que la pateix, relacionant-se com a iguals. Per alguns és una oportunitat de completar o modificar la imatge preconcebuda que tenien sobre les malalties mentals. Per a altres, és una manera de perdre la por a un fet que desconeixien i prendre consciència que les malalties mentals formen part de la realitat de la nostra societat.

En relació amb les persones adultes amb malaltia mental, a més de la confiança i valor que els hi dona saber-se agents educadors, el fet d’haver d’adaptar-se a les circumstàncies i als canvis de calendari els hi fa exercitar la seva flexibilitat. Aquesta feina i aquest reconeixement fa que, a poc a poc, vagin prenent iniciatives i responsabilitats.

Potser la millor manera d’entendre l’aprenentatge i el vincle que es crea gràcies a aquesta iniciativa sigui amb les reflexions dels  participants.

“Parlem sobre temes diferents que no son normals de parlar al cole i és molt xulo perquè aprens coses. He vist altres punts de vista i he reflexionat molt.”

Unai

 

“És un taller molt bonic i relaxant on s’expressen sentiments. He après que tot es pot arreglar i que s’ha d’estar tranquil.”

Yaser

 

“Jo he après que tots som amics i ningú no és l’enemic, sinó que tothom està fet d’amor.”

Alejandro

 

“Ha sido una experiència en un principio aterrorizante, però después muy emocionante. Aunque me haya puesto algo nerviosa.”

Dolores, Servei de rehabilitació comunitària Benito Menni CASM

 

“Relacionarse con los ninos para que vean que las personas con enfermedad mental somos personas normales, con una vida complicada por nuestra sensibilidad.”

Montse, Servei de rehabilitació comunitària Benito Menni CASM