Sant Boi s’adhereix al manifest comarcal d’homenatge a les víctimes del nazisme

SANT BOI I EL BAIX LLOBREGAT FAN HOMENATGE A LES PERSONES DEPORTADES I MORTES ALS CAMPS DE CONCENTRACIÓ I A TOTES LES VÍCTIMES ESPANYOLES DEL NAZISME, I CELEBRA EL 75è ANIVERSARI DE L’ALLIBERAMENT DELS CAMPS NAZIS

El govern de l’Estat espanyol va instaurar el 5 de maig, com el Dia nacional d’homenatge als deportats i deportades, a les persones assassinades, i a totes les víctimes del nazisme. Una jornada que coincideix amb la data de l’alliberament del camp de Mauthausen, on hagué més internats republicans espanyols, al voltant de 7.500.

Enguany es compleix també el 75è aniversari de l’alliberament de tots els camps de concentració i d’extermini nazis i, per tant, el 5 de maig, esdevé la data idònia per a retre homenatge als més de 9.500 homes i les dones, resistents i lluitadors antifeixistes que, per defensar els seus ideals i la República, van ser declarats enemics de Franco i de Hitler, i deportats als camps. Més de 5.200 foren assassinats per la barbàrie nazi amb la complicitat de la dictadura franquista i de la França de Vichy.

Amb aquest merescut homenatge a la seva memòria hem de refermar el nostre compromís per preservar els valors de la seva lluita, tot recollint la seva crida expressada en els juraments de Mauthausen i de Buchenwald, la lluita per un món d’homes i dones lliures i en pau i units per la fraternitat. Avui més que mai, davant la situació mundial, amb els perills del col·lapse social i ambiental, el creixement de l’extrema dreta i les desigualtats, cal reivindicar l’esperit dels deportats de totes les nacionalitats i dels Brigadistes Internacionals que lluitaren al costat dels republicans durant els anys de la Guerra d’Espanya i també en els camps nazis.

Únicament des de l’internacionalisme solidari serà possible la construcció d’un món basat en els valors republicans, la llibertat, la igualtat i la fraternitat. El món que des de Mauthausen, Ravensbrück, Buchenwald, Sachsenhausen, Dachau, o Gusen somniaven els lluitadors antifeixistes després de l’alliberament dels camps, no és el món construït després de setanta-cinc anys, ans al contrari, es troba sotmès a processos de desigualtats i exclusions que tenim al davant. Per això, el 5 de maig ha d’esdevenir no tan sols una data de record i d’homenatge, sinó també de reivindicació i lluita antifeixista.

Des del Baix Llobregat, els ajuntaments, el Consell Comarcal, el Centre d’Estudis del Baix Llobregat i l’Amical de Mauthausen i altres camps, volem retre homenatge a totes les víctimes i alhora reafirmar els seus valors com a nostres, tal com ens guien els 69 deportats de la comarca, dels quals 41 foren assassinats.

Des de Sant Boi de Llobregat, també participem en aquesta commemoració que es va iniciar el 26 de gener de 2020 amb la dignificació de la placa de memòria als deportats santboians de la plaça Mercè Rodoreda, particularitzant-la amb els noms de Baldiri Beltran Torà, Salvador Marieges Fulquet, Michel Reynard Buisserin, José Ruiz Gómez i Antoni Sabat Amat i que ha culminat amb l’aprovació per part del Ple Municipal de l’adhesió a la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat.

Aquest any, la crisi mundial de la Covid19 ha impedit poder fer els homenatges als deportats als carrers i les places, davant els monuments o les stolpersteine o llambordes de la memòria que molts municipis ja tenen instal·lades, però persistirem perquè la seva memòria i el seu exemple perdurin i amb la implicació de tots els estaments, institucionals, educatius i de la ciutadania, aconseguirem fer del nostre territori un espai de llibertat i solidaritat, i lliure de feixisme.

Aquest 5 de maig volem recordar les paraules de Primo Levi, escriptor italià, resistent antifeixista, presoner en el camp d’Auschwitz i supervivent de l’Holocaust:

“El gran temor dels deportats als camps nazis era desaparèixer sense que quedin indicis dels crims perpetrats, i alhora, el compromís del testimoni els estimulava el desig de viure”

Sant Boi de Llobregat, 5 de maig de 2020

 

L’Amical de Mauthausen i altres camps, en cooperació amb el Comitè Internacional de Mauthausen (CIM), està organitzant una Cerimònia d’Alliberament Internacional Virtual el pròxim 10 de maig.
Més informació.