Confinament amb infants – Guia de les Escoles Bressol Municipals

Aquests dies tot ha canviat, principalment el temps. Els vostres fills i filles, potser no ho poden entendre, però els afecta i cadascú ho expressa com pot.

Els equips de les Escoles Bressol hem preparat un petit resum sobre aspectes a tenir en compte amb infants petits i un seguit de propostes que potser en algun moment us pot servir.

ASPECTES A TENIR EN COMPTE AMB INFANTS 1-3 ANYS

Amb nens i nenes petits, l’actitud de l’adult és bàsica, en la mesura que podem estar més tranquils, podem transmetre aquesta tranquil·litat als infants. Els infants es poden enfadar i plorar, i ho acceptem amb empatia. Qui els hi pot donar un entorn de benestar i seguretat és la seva família i la seva casa.

A vegades resulta efectiu explicar de manera clara i senzilla Ex.: Tens ganes de sortir, jo també, però no podem, sortirem quan es pugui, podem fer altres coses.

Entenem que els infants tenen un guia propi que els empeny cap a fer coses: moure’s, jugar, manipular, tocar, explorar…

És importat observar que tenen ganes de fer, si l’infant té ganes de moure’s procurarem espais per moure’s, si té ganes de construir procurarem espais per fer-ho, si té ganes d’enfilar-se, procurarem espais per fer-ho. En definitiva després d’observar proporcionarem espais perquè puguin desenvolupar aquestes necessitats que ja tenen.

Activitats quotidianes com llevar-se, vestir-se, esmorzar, dinar, sopar,  banyar-se, jugar, dormir,  són importants, es repeteixen cada dia i ajuden a situar-se, les repeticions els hi donen seguretat i tranquil·litat, perquè els permet anticipar-se i saber que passarà.

Els pot ajudar a veure a l’adult fer alguna cosa amb les mans (que no sigui treball intel·lectual, perquè no veuen què fem), això els serveix de model, perquè estan en plena imitació.

Si el nen o la nena ja fa joc imaginatiu, descobreixen el joc imitatiu per altres infants, però ara s’han quedat sense l’altre per jugar. En aquests moments els altres sou la família.

Les tauletes tàctils, vídeos, i similars, és molt difícil de gestionar, abans del confinament i ara. Com més petits, menys s’han de fer servir. Però aquests dies mirem per tot el conjunt de la família i a vegades ens pot servir, i si és així no cal angoixar-nos perquè ho estem fent malament, ja buscarem moments per fer altres coses.

En els infants d’aquestes edats es manifesten principalment dos sentiments: malestar i benestar. No ho poden expressar amb paraules i ho fan d’altres maneres. Els adults no ho hem de complicar, des de l’empatia podem dir: Veig que estàs enfadat, sí, a mi també em costa no sortir. Veig que et costa molt dormir, jo estic aquí.

PROPOSTES PER AQUESTS DIES DE CONFINAMENT

Aquests dies són meravellosos per poder gaudir amb els vostres fills i filles, els quals cada vegada controlen més el seu cos, fan més interaccions, van dient més paraules i tot el que els envolta suposa un tresor únic de descoberta.

Per aquest motiu, des de l’escola us volem fer algunes propostes a fer amb ells i elles, les quals, requereixen poc material i són genials. Gaudiu-les, consentiu-vos i aprofiteu-ho!

1. EXPERIMENTACIONS

Segur que a la cuina trobeu algun material que podeu oferir als vostres petits: farina, sal, pa ratllat, macarrons… Prepareu una safata, una capsa o carmanyola, permeteu que deixin anar la seva imaginació i gaudeixin d’un espai de descoberta. Podeu utilitzar els materials secs o humits.

2. BOSSES SENSORIALS

Les podeu omplir amb diferents materials (llenties, mongetes, pintura, gel de bany, etc.)

3. PREPAREM PASTA DE SAL

Per fer la pasta necessiteu: 1 got de sal, 2 gots de farina i 1 got d’aigua. Com fer-la? Barregeu la sal i la farina i afegiu l’aigua a poc a poc mentre l’aneu pastant. Ha de quedar una massa no enganxosa, així que si us queda enganxada a les mans, poseu una mica més de farina. La pasta de sal dura molts dies a la nevera, només l’heu d’embolicar amb film transparent.

4. PLANTEM UNA LLAVOR

Aprofitant que encara ens queden uns dies a casa, podeu plantar una llavor (mongeta, llentia…) i en pocs dies començareu a veure com evoluciona! Necessiteu: got, cotó, aigua i llavor.

5. MÚSICA AMB CASSOLES

Treu totes les cassoles de la cuina, doneu-li la volta i feu música.

6. QUÈ HI HA DINS?

Fer un recull de capses petites tipus sabates, complements com: rellotges, penjolls, capses de fusta tipus joier o de decoració… I ficar dins de cada capsa algun objecte com: joguines que ja teniu a casa, objectes quotidians com una pinta, raspall, culleretes petites, és a dir, qualsevol objecte quotidià que no comporti un perill per la seva manipulació i exploració.

7. AMPOLLES SENSORIALS

Amb ampolles petites o mitjanes d’aigua, que siguin fàcils d’agafar pels petits, ompliu-les amb diferents materials que facin soroll o no, i assegureu-vos que estan ben tancades.

8. ARROSSEGADORS

Utilitzar garrafes de 5 L. i ficar a dins ninots, animalets i arròs; també podeu omplir-la una mica d’aigua més o menys ¼. Per poder-les arrossegar, utilitzar uns cordills de les sabates.

9. TITELLES AMB MITJONS

10. CU-CUT I CABANES AMB ROBES

Prepareu un amagatall amb llençols on els petits es puguin amagar i fer cu-cut, o simplement amb algunes coses de casa i molta imaginació, podeu construir, amb els petits, una cabana per donar-li el recurs d’amagar-se que tant els hi agrada.

11. CANÇONS

Canteu cançons i balleu. Podeu utilitzar cintes, robes, disfresses, i a moure el cos!

També podeu aprofitar per fer jocs de falda i de dits: arri arri, el cavall, la barca, aquest és el pare…

12. MASSATGES, NOSALTRES A ELLS I ELLS A NOSALTRES

Exemple de massatge de pizza: L’adult estarà a terra o al sofà assegut, i l’infant a sobre de les cames de l’adult mirant el terra. Anem a fer una pizza: primer una bola rodona amb la mà feta un puny, després estirem la massa com si passéssim un rodet, posem tomàquet, olives, mozzarella, formatge… Els ingredients els que vulgueu cadascú, fent un moviment diferent amb les mans. Per últim l’escalfem, fent una forta abraçada I ens la mengem, fent petons.

13. ESTENEM LA ROBA

Ara hi ha moltes feines a fer a casa, i a més heu de fer les coses de casa mentre els infants us volen acompanyar, així que millor manera que fer-ho plegats! Prepareu unes quantes pinces per ells i que us ajudin a estendre les coses, o simplement poden enganxar i desenganxar en diferents superfícies i així els ajudeu a desenvolupar la motricitat fina.

14. EXPLIQUEM CONTES

A la majoria dels infants els hi agrada molt escoltar contes i històries que siguin senzilles i properes. Aquestes històries a vegades poden anar acompanyades d’un titella, ninos, alguna cançoneta …o simplement amb la nostra actitud engrescadora fent-los participar. També us podeu inventar històries on ells siguin els protagonistes.

15. JOCS A LA BANYERA

Amb gots, taps, embuts, esponges…

16. ACTIVITATS AL VOLTANT DE LA CUINA

Espai quotidià per participar a fer receptes.

17. OMPLIR, BUIDAR, RECOL·LECTAR, TRANSPORTAR

Molts infants troben interessants les propostes que passen per aquestes accions. Hi ha molts materials que tenim per casa que poden servir per a aquest tipus de joc. Necessitem contenidors, brics de llet o suc oberts, contenidors de plàstic, bosses de roba, etc. i material del nostre dia a dia en quantitat com pinces de la roba, culleres petites, taps metàl·lics, tapes de carmanyoles, etc.

Escoles Bressol Municipals de Sant Boi de Llobregat