Mart XXI. Orientar, motivar i estimular a través de la ciència

El 5 de març es va celebrar la cloenda de la darrera edició del projecte Mart XXI: és possible una colònia humana a Mart?

31 alumnes dels instituts Casanova, Rubió i Ors, Ítaca, Marianao i Camps Blancs de Sant Boi han participat en aquesta darrera edició que ha comptat amb un total de 114 alumnes de Vallirana, Sant Just Desvern, Gavà, El Prat de Llobregat i Sant Boi de Llobregat.

Durant l’acte de cloenda, que va tenir lloc a l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona, al Campus de la UPC a Castelldefels, va intervenir la tinenta d’Alcaldia de Ciutat Educadora de Sant Boi de Llobregat, l’Alba Martínez, així com els regidors i regidores d’Educació de tots els municipis participants. També van compartir algunes paraules el diputat d’Educació de la Diputació de Barcelona, l’Alfredo Vega, el Josep Yufera, delegat del Rector de la UPC al Campus de Castelldefels, i el Jordi Gutiérrez, coordinador del projecte.

Alguns alumnes també van participar de l’acte per donar la seva opinió sobre el projecte i explicar quins efectes havia tingut en ells.

Mart XXI és un projecte d’acompanyament a l’escolaritat adreçat a l’alumnat de 2n cicle d’ESO que malgrat tenir capacitat i potencialitats per desenvolupar un sòlid itinerari formatiu, poden presentar cert risc d’abandonament prematur dels seus estudis.

Durant 5 sessions de treball al Campus de la UPC al Baix Llobregat, els i les alumnes juntament amb investigadors i investigadores de la UPC, analitzen, de manera pràctica i interdisciplinària, la viabilitat d’una colònia humana a Mart.

Mitjançant grups de treball l’alumnat desenvolupa els diferents àmbits que han de portar l’èxit a la missió, sempre amb la ciència i el treball en equip com a fil conductor. Cal ressaltar que es treballa de manera experiencial, el que fa integrar millor els conceptes bàsics de la ciència a l’alumnat.

Els objectius del Mart XXI són motivar els i les participants  per tal que no abandonin els estudis de manera prematura, ajudar en la seva orientació acadèmica i professional, ser capaços de treballar en equip i per projectes, conèixer de prop la universitat i vèncer prejudicis sobre la mateixa, posar en relleu el paper que desenvolupa la ciència i la tecnologia a la nostra societat i finalment iniciar una línia de treball compartit entre universitat, món local i centres d’ensenyament secundari.

Aquesta activitat l’organitza l’Ajuntament de Sant Boi amb als instituts de secundària i està cofinançada per la Diputació de Barcelona.