Participar, escoltar i transformar

Un any més Sant Boi ha fet palesa la força de la seva comunitat educadora amb motiu del Dia Internacional de la Ciutat Educadora.

Del 25 al 29 de novembre Sant Boi ha celebrat el Dia Internacional de la Ciutat Educadora (30 de novembre) amb una programació diària que ha servit de tast d’alguns dels projectes educatius que es desenvolupen a la ciutat. El lema d’enguany, proposat per l’Associació Internacional de Ciutats Educadores com a promotora d’aquest dia,  ha estat “Escoltar la Ciutat per Transformar-la” i ha pivotat sobre la idea de repensar la ciutat perquè esdevingui un ecosistema educatiu, inclusiu, dinàmic i en diàleg permanent amb les persones que hi viuen tenint en compte que l’educació ha de ser el motor que ajudi a crear contextos més sostenibles, inclusius, cohesionats i participatius.

Teatre participatiu

La setmana va començar amb un espectacle teatral d’improvisació on alumnes de 5è i 6è de les escoles de primària de Sant Boi van definir el fil conductor mitjançant unes propostes que van escriure abans de començar l’obra.

Durant l’espectacle, les actrius van improvisar amb conceptes relacionats amb el medi ambient, la igualtat i la convivència, entre d’altres temes que els alumnes havien treballat prèviament a l’aula.

Amb aquesta activitat lúdica els alumnes van entendre la importància que té la participació, tan individual com col·lectiva, en els processos de transformació i millora a nivell local i global.

Escoltar la ciutat per transformar-la

Dimarts 26 va tenir lloc l’acte central del Dia Internacional de la Ciutat Educadora, que aquest any es va centrar en els processos de participació comunitària i educativa com a element clau per a la transformació de la ciutat.

L’acte va començar amb la lectura del Manifest de la Ciutat Educadora per part de l’alcaldessa, Lluïsa Moret, i la regidora de Ciutat Educadora, Alba Martínez, que van destacar la importància d’aquesta trobada per seguir enfortint el vincle de tota la comunitat educativa.

La ponència principal va anar a càrrec de Lluís Carol, professor associat del departament de didàctica i organització educativa de la Universitat de Barcelona. El professor Carol va parlar de la seva experiència a l’Ajuntament de Barberà del Vallès en la transformació del Consell Escolar Municipal en Consell Educatiu i com aquest està format per tots els agents educatius de la ciutat,  fet que afavoreix la participació i, per tant, la transformació de la ciutat.

Seguidament, va tenir lloc una taula d’experiències amb representants de diferents projectes participatius de Sant Boi com el Consell Local d’Adolescents, el Consell Escolar Municipal i el projecte “ParticiPASSIÓ. Comencem de nou” que ha desembocat en el nou Reglament de Participació Ciutadana.

26-11-19 Dia Internacional de la Ciutat Educadora

“Com funciona el cervell?”

Seguint amb la celebració d’aquest dia, dimecres 27 es va fer la presentació del programa de formació a famílies amb la xerrada “Com funciona el cervell? Eines neurodidàctiques per a la transformació educativa” a càrrec d’Anna Forès, experta en resiliència i neurodidàctica.

Una de les finalitats d’aquest programa d’acció comunitària és atendre i donar resposta a les inquietuds o necessitats que poden tenir les famílies en determinats aspectes relatius a la criança i a la millora de la seva competència educativa. També vol facilitar a les famílies la comprensió dels problemes emocionals, socials i escolars que puguin tenir els seus fills i filles així com potenciar la seva participació a l’entorn escolar.

27-11-19 Programa de Formació a Famílies

L’expressió artística com a element de transformació comunitària

Dijous 28 va ser el torn del Populart, un projecte basat en els principis de la Universitat Popular que fa servir l’art com a eina per motivar i facilitar el procés d’aprenentatge i el desenvolupament personal. L’acte va servir de cloenda d’aquest projecte sobre la formació de persones adultes a Sant Boi cofinançat pel programa Erasmus+ de la Comissió Europea.

Durant l’acte, persones facilitadores voluntàries i alumnes, van explicar la seva experiència en aquest projecte destacant la importància de la formació al llarg de la vida i emplaçant l’ajuntament a seguir desenvolupant projectes com aquest. A més, es van presentar altres experiències relacionades com ara la UNED Sènior de Sant Boi o la iniciativa de Tertúlies Santboianes.

Desitjos i propostes

La setmana va acabar amb un acte per a tota la família a la Plaça de l’Ajuntament.

Seguint amb la idea d’“escoltar la ciutat per transformar-la”, durant la tarda petits i adults van poder escriure els seus desitjos i propostes per seguir fent de Sant Boi una Ciutat Educadora.

També vam gaudir de les actuacions de l’Escola Municipal de Música Blai Net i de la poesia extreta de la dinàmica de l’Arbre dels desitjos desenvolupada en el marc del Dia de la Ciutat Educadora de l’any 2018, recitada pel Cysko Muñoz amb dos alumnes de l’Institut Ítaca de Sant Boi.

Per acabar, nois i noies del Consell Local d’Adolescència van pujar a l’escenari per reivindicar la importància del seu paper en la transformació de la ciutat i juntament amb els regidors i regidores de l’ajuntament van donar pas a l’encesa de llums de Nadal de la ciutat.

29-11-19. Encesa enllumenat nadalenc