Docents de Sant Boi es formen en pràctiques restauratives

Aquest mes de maig ha finalitzat la segona edició del Seminari de formació en pràctiques restauratives per a docents impartit per la unitat de Convivència i Mediació de l’àrea de Ciutat Educadora. Més d’una vintena de professores i professors de diferents escoles i instituts de Sant Boi han participat d’aquesta formació que va començar l’octubre de 2018.

Les pràctiques restauratives han esdevingut una eina essencial per prevenir i resoldre conflictes en comunitats, com ara les aules. Per aquest motiu el Departament d’Educació de la Generalitat inclou aquestes pràctiques en els seus protocols.

Un dels objectius del seminari ha estat que els tutors i tutores incorporessin el cercle restauratiu com a instrument habitual a l’aula. També que les comissions de convivència i els equips directius facin el mateix de cara a la resolució de conflictes de més rellevància que impliquin l’activació de protocols i la convocatòria d’equips de valoració de cas.

La formació s’ha realitzat en vuit sessions teòriques i pràctiques on els assistents han pogut aprendre els tipus i utilitats de les pràctiques restauratives fins a arribar a la formació pràctica d’un cercle restauratiu.  També han rebut formació per poder assolir el rol de docent formador i han hagut de fer un treball personal recollint una experiència viscuda en la facilitació de cercles.

Segons els assistents al seminari aquestes noves estratègies els permeten saber com reaccionar davant d’un conflicte a l’aula donant una resposta des de la reparació i la utilitat en lloc del càstig i aconseguir així que aprenentatge i convivència vagin de la mà.