Cercles restauratius amb adolescents al Benito Menni

La Unitat de Convivència i Mediació de Sant Boi Ciutat Educadora ha treballat la metodologia restaurativa en diferents àmbits de la ciutat: centres educatius, esportius, comunitaris… I ara també ha arribat al centre de salut mental Benito Menni. Sant Boi esdevé així un referent en la utilització d’aquesta tècnica per a la millora de la comunicació en grups de persones i la resolució alternativa dels conflictes.

La feina al centre Benito Menni es desenvolupa a la Unitat de Crisi d’Adolescents (UCA), mitjançant pràctiques restauratives “reconnectives”. L’objectiu és re connectar els i les joves amb la seva vida fora del centre i generar un corrent d’atenció i simpatia entre ells.

Per aconseguir-ho, l’equip de Convivència i Mediació de l’Àrea de Ciutat Educadora de l’Ajuntament de Sant Boi, allunya als joves dels formats propis de l’entrevista clínica i els sorprèn amb preguntes quotidianes com: quin és el seu plat favorit, la seva mascota preferida…

Aquesta metodologia crea l’ambient idoni perquè els i les adolescents s’escoltin, empatitzin i, en definitiva, faciliti la convivència entre els usuaris de l’UCA. Com ens explicava la Marta, terapeuta de la Unitat, “No miren el rellotge. No belluguen les cames. No s’interrompen. S’escolten. No es queixen del menjar!… Com pot ser que unes preguntes tan senzilles tinguin aquest efecte?”.

L’experiència va començar fa tres mesos amb un primer cercle exploratori amb 15 participants i dues observadores i avui ja s’ha convertit en una pràctica més de l’entitat, que anirà incorporant residents observadores provinents de diferents departaments.