Cosmos: una experiència per fer ballar planetes, conduir una nau extraterrestre o ‘tocar’ un meteorit

El dissabte 16 de març es va obrir al públic, a Can Castells Centre d’Art, l’exposició Cosmos. Art alienígena. Es tracta d’una mostra que continua la línia iniciada l’any passat per Colors de jugar amb la imaginació, la creativitat i la ciència per apropar l’art contemporani al públic familiar. S’hi poden veure més de 250 peces (‘alienígenes’) fetes per nens i nenes de primària al costat d’obres d’artistes reconeguts.

En aquesta experiència, els nens i les nenes de les escoles Benviure, Gaudí, Montbaig i Ciutat Cooperativa han treballat el Cosmos com a projecte de curs a l’aula. Han col·laborat amb l’alumnat diversos artistes i creadors santboians coordinats pel dissenyador Iván Bravo i el museòleg especialista en tecnologia Iván Marzolla. L’exposició ha comptat amb l’assessorament de l’Agència Espacial Europea, que ha cedit dos enginys aeroespacials.

Els treballs dels nens i les nenes s’acompanyen de peces d’artistes de renom internacional i creadors locals i de fora: Jaume Plansa, Robert Llimós, Joan Fontcuberta, Pere Koniec, Jo Milne, Georgina Rabassó o Evru en són alguns.

El projecte fa una referència especial a les dones científiques i artístiques que han treballat el món de l’astronomia i el cosmos. Per donar veu a la feina d’aquestes dones, sovint silenciada i poc coneguda, la mostra inclou una peça confeccionada amb la tecnologia de la realitat augmentada.

Al voltant de Cosmos. Art alienígena hi haurà activitats paral·leles com un taller a càrrec del divulgador científic de TV3 Marc Boada, una sessió a càrrec de l’Agència Espacial Europea, una altra de filosofia còsmica, a càrrec d’Humberto Ruíz, i una obra de micro teatre feta “ad hoc” per Toni Juárez, entre altres.