Una setmana de Cultura de Pau

Des de l’any 1964 cada 30 de gener es celebra el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP), coincidint amb l’aniversari de la mort del pensador pacifista Mahatma Gandhi. Durant aquesta jornada, fundada pel poeta i educador mallorquí Llorenç Vidal, els infants i joves d’escoles de tot el món fan activitats i reflexions al voltant de la solidaritat, la construcció d’una Cultura de Pau i la No-violència.

La Unitat de Cooperació de l’Ajuntament de Sant Boi se suma cada any a la celebració del DENIP amb  una setmana d’activitats infantils i familiars a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer. Una setmana plena de tallers, contes i teatre al voltant de la No-violència i la Pau.

Durant tota la setmana es van realitzar tallers de manualitats dinamitzats per Laura Garcia on els infants van realitzar treballs al voltant de la Pau, el diàleg i la solidaritat. Una de les manualitats va consistir en la construcció del mural “Un mar de drets”, on nens i nenes van enganxar-hi vaixells de paper amb desitjos de pau escrits.

Divendres vam gaudir de “Contes desexplicats” a càrrec de Vivim del Cuentu que ens van “desexplicar” el conte “La Blancaneu i els set nans polits”. L’imaginari que adquireixen els infants i joves és crucial a l’hora de crear valors i per això va ser tan engrescadora aquesta activitat. “La caputxeta forçuda”, “La rateta que llegia a l’escaleta”, “En Patufot” o “Hansel, Gretel i la fada xocolatera” són algun dels títols que aquest grup ha reversionat, com diuen ells “En aquesta sessió trobareu personatges i relats clàssics capgirats com un mitjó”.

Una parada de fruita va ser l’escenari de l’obra de teatre “El viatge d’en James” que la Companyia Sim Salabim va interpretar dissabte a la Sala d’Actes de la Biblioteca. Una adaptació amb titelles i actors del conte d’en Roald Dahl, que pretén “ajudar a potenciar el sentiment d’autoconfiança animar a no quedar-se passiu davant les adversitats i posar consciència i valor a l’amistat”.

Molts centres educatius, tant de primària com de secundària, de Sant Boi, també es van sumar a la celebració d’aquest dia organitzant activitats i reflexionant al voltant del concepte de la Pau i la No-violència.