Per tercer any consecutiu Sant Boi ha celebrat el Dia Internacional de la Ciutat Educadora, enguany sota el lema ‘Comunitats que eduquen.  Més i millors oportunitats educatives per a tothom’.

El concepte de comunitat educadora ha sigut el leitmotiv de totes les activitats que s’han fet al voltant d’aquest dia, amb l’objectiu de mostrar que a la nostra ciutat tenim una comunitat compromesa que aposta per l’educació (formal, no-formal i informal) com a eina de cohesió i transformació social, element clau per fer de Sant Boi una Ciutat Educadora.

#SomComunitatEducadora

Una de les accions que s’han desenvolupat ha sigut la campanya #SomComunitatEducadora on entitats, col·lectius i centres educatius de Sant Boi han mostrat en les xarxes socials alguna de les activitats que realitzen per fer Ciutat Educadora.  Aquestes activitats han sigut recollides a les xarxes de SB Ciutat Educadora i en aquest vídeo resum.

Populart

La primera activitat que es va realitzar en el marc del Dia Internacional de la Ciutat Educadora va ser la presentació del Projecte Europeu  Erasmus + “Populart”, el passat 27 de novembre. Un projecte educatiu per a persones adultes que utilitza eines provinents de l’art. Van participar persones interessades a formar part de manera voluntària com a formadors o alumnes. El procés encara està obert i les interessades poden escriure a educacio@santboi.cat.

Educació 360

L’acte central va girar al voltant de l’Educació 360 o educació a temps complet. Un programa que vol superar un model educatiu centrat exclusivament en les activitats escolars lectives i que considera que l’aprenentatge extraescolar ofereix una qualitat i quantitat creixent d’oportunitats educatives.

L’acte el van obrir L’Alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, i la Tinenta d’Alcaldia de Ciutat Educadora, Alba Martínez, que van llegir el manifest de la Ciutat Educadora. Posteriorment la coral de l’Escola Municipal de Música Blai Net va interpretar la cançó de la Ciutat Educadora creada específicament per aquest dia. La conferència central va anar a càrrec del Carles Barba, Director de l’Aliança per l’Educació a Temps Complet (ETC), que va explicar com la recerca en aquest àmbit ha constatat la importància de l’educació fóra de l’horari lectiu per la millora de l’èxit educatiu.

També es van presentar diferents exemples que s’estan desenvolupant a Sant Boi en aquest àmbit. La Directora de l’esplai Eixida, Adela Hidalgo, i el Director de l’escola Montbaig, Josep F. Cárdenas, van presentar el projecte “Eduquem Junts”, un projecte que han reestructurat des de la mirada de l’Educació 360. La Fundació Marianao, i en el seu nom la Marta Osiàs, i l’Institut Marianao, representat pel seu coordinador pedagògic, Pep Porca, i dos alumnes participants del projecte, van explicar l’experiència del “Projecte Esfera Jove”, una iniciativa que fomenta la participació dels joves a la ciutat.

La família

El tercer dia de celebració, 29 de novembre, es va centrar en el vincle escola-família-comunitat com a estratègia per avançar cap a l’equitat i la cohesió social. Mitjançant una trobada amb AMPAs/AFAs de la ciutat es va voler enfortir aquest vincle entre els diferents agents amb l’objectiu de millorar les oportunitats educatives de totes i tots.

Desitjos

El dia 30 de novembre es va posar fi a aquesta setmana de celebració amb la col·laboració de famílies, escoles, l’Escola Municipal de Música Blai Net, el Consell de la Infància, Comerç i Turisme de Sant Boi i el Mercat de Pagès,  entre d’altres. La Plaça de L’Ajuntament va ser l’escenari d’activitats familiars on tota la comunitat va poder ‘plantar’ els seus desitjos per una Ciutat Educadora.