Rècord d’estalvi energètic i econòmic en el projecte Euronet 50/50

9 escoles de Sant Boi rebran 13.300 euros com a recompensa pel seu estalvi energètic del 2017

L’any 2017 es va assolir l’estalvi energètic i econòmic més gran, en termes absoluts, d’ençà que el projecte Euronet 50/50 es va posar en marxa.

Deu escoles públiques i una concertada de Sant Boi van aplicar l’any 2017 la metodologia del projecte municipal Euronet 50/50. Les mesures d’eficiència dutes a terme al llarg de l’any els van permetre reduir el consum d’electricitat i gas natural en més de 487.000 kWh i generar un estalvi conjunt equivalent de 36.429 euros. Les emissions de CO2 a l’atmosfera s’han reduït en 113 tones.

L’Ajuntament, que és qui paga les factures del consum energètic als centres educatius públics, ha premiat aquest esforç amb una aportació econòmica equivalent al 50% de la quantitat assolida i, per tant, encara s’estalviarà de les seves pròpies arques el 50% restant. L’estalvi global generat el 2017 multiplica per quatre la quantitat registrada l’any anterior, per aquest fet es considera un any excepcionalment bo. Això s’atribueix principalment a què molts dels centres que van iniciar el projecte durant l’any 2016 ja han madurat la metodologia, i han recollit durant el 2017 l’esforç de la feina feta, en forma d’estalvi. Igualment els centres que ja fa anys que apliquen la metodologia continuen millorant i estalviant any rere any.

Les deu escoles públiques que estan aplicant fins ara la metodologia Euronet 50/50 a Sant Boi, mitjançant un conveni amb l’Ajuntament, són: Montbaig, Amat Verdú, Benviure, Barrufet, Casablanca, Rafael Casanova, Ciutat Cooperativa, Parellada, Antoni Gaudí i Antoni Tàpies. L’escola concertada Pedagògium Cos també participa en el projecte.

Equips per millorar la gestió energètica

La creació d’equips energètics encarregats de vetllar per una correcta gestió energètica dels centres és la més important de les mesures aplicades l’any 2017. Aquests equips s’encarreguen d’aturar la il·luminació d’aules i passadissos quan no s’usen o quan hi ha prou llum natural; aturar radiadors; adequar l’horari d’ús de la calefacció a les condicions climatològiques; mantenir els equips en ‘stand-by’ durant períodes nocturns o festius, etc.

L’Escola Antoni Tàpies, amb més de 5.000 euros d’estalvi econòmic, va ser la que més estalvi va generar l’any 2017, si bé l’estalvi ha estat molt elevat i molt repartit entre totes les escoles de manera que des de l’Ajuntament es vol felicitar a tot el personal, professorat i alumnes dels centres educatius per haver-ho fet possible. Durant el període d’aturada estival de l’any 2018 s’han millorat les calderes i els sistemes de calefacció de les escoles Rafael Casanoves i Ciutat Cooperativa, per tal de seguir millorant el confort i reduint els consums energètics any rere any.

Gràfica d’evolució del projecte.