Escacs a l’escola

L’Escola Parellada de Sant Boi va realitzar el passat 31 de maig el seu primer torneig d’escacs. Va ser organitzat pels alumnes de sisè i van participar prop de 90 alumnes de tercer a sisè curs.

Igual que l’Escola Parellada, 8 escoles més de la nostra ciutat participen des de fa tres anys en un projecte educatiu que te com a objectiu implementar el joc d’escacs a les aules. Els escacs contribueixen a exercitar la memòria visual, aprendre a prendre decisions, aprendre dels mateixos errors, millorar les habilitats lectores i lingüístiques, treballar la capacitat de concentració, creativitat i orientació espacial, potenciar la convivència, treballar textos escrits, treballar conceptes matemàtics, etc.

“Observo, penso, jugo”

A principis del curs escolar 2015-2016 l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat a través d’una iniciativa conjunta del seu departament d’Educació i el d’Esports, amb la col·laboració de la Federació Catalana d’Escacs i el Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament, van proposar a un grup de mestres de primària de diverses escoles de la població la possibilitat de formar-se en l’aplicació del joc d’escacs en la seva acció docent. L’Ajuntament va facilitar l’adequació dels espais i la inversió en el material necessari, i el Departament d’Ensenyament en va facilitar la formació als docents.

El lema del projecte va ser “observo, penso, jugo”, és a dir, primer observem i ensenyem a observar, després pensem i ensenyem a pensar (Què volem fer, què podem fer i com ho podem fer), i a la fi, juguem, és a dir, ho fem.

Vistos els aspectes dels escacs que tenen incidència positiva en l’educació, la introducció dels escacs en el sistema educatiu santboià dins l’horari escolar a primer i segon de primària pretenia aconseguir l’ús habitual dels escacs com a eina educativa. Es va preveure que a mesura que els infants anessin creixent s’aniria introduint als següents nivells educatius.

9 escoles de la nostra ciutat han participat i segueixen participant d’aquesta aposta. Més de 50 docents han estat formant-se de la mà del Centre de Recursos Pedagògics per a implantar aquest recurs a les aules. Les escoles participants són: Escola Ciutat Cooperativa, Escola Parellada, Escola Antoni Gaudí, Escola Vicente Ferrer, Escola Sant Josep, Escola Barrufet, Escola Casablanca, Escola Marianao i Escola Rafael Casanova.

Tres anys després d’aquesta aposta, a Sant Boi de Llobregat trobem de forma habitual i quotidiana infants i adolescents fent una partida en un racó del pati, a la biblioteca o a l’aula, qualsevol lloc és bo per a exercitar l’aprenentatge.