Una lliçó de Memòria Històrica

Fa 80 anys l’aviació italiana va bombardejar durant 40 hores consecutives la ciutat de Barcelona. El fatídic succés, que va tenir lloc els dies 16, 17 i 18 de març de 1938, va posar fi a la vida de prop d’un miler de persones i va ferir mil cinc-centes més.

En aquell moment, la Rosa Ortiz era una nena de 7 anys que vivia al barri de la Barceloneta. Per protegir-la, la seva mare li va aconseguir plaça a l’última expedició d’infants que van marxar en bus cap a l’exili. La Rosa va arribar a l’URSS al desembre d’aquell mateix any.

Aquesta història, aquesta lliçó de memòria històrica, és la que han pogut sentir i viure els alumnes del Col·legi Pedagogium Cos, l’Institut Marianao i l’Institut Rafael Casanova, de la mà de la seva protagonista.

L’acte ha estat organitzat pel Programa de Memòria Històrica dins del context de l’exposició ‘Sota les bombes’ organitzada pel Museu de Sant Boi.

Aquest text de l’Institut Rafael Casanova reflexa molt bé l’ambient col·lectiu que es va crear durant la sessió.


 

MEMÒRIA HISTÒRICA

Emocions. Pell de gallina. Tendresa. Agraïment. Són només unes paraules per expressar el que ha sentit avui un grup d’alumnes i professores del nostre centre en escoltar el testimoni de la Rosa Ortiz, una nena de la guerra.

Dintre de l’exposició “Sota les bombes” organitzada pel Museu de Sant Boi, l’alumnat de francès de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat que participarà, pròximament, en la sortida de la Ruta de l’exili al sud de França, ha gaudit d’una classe d’història magistral. La Rosa Ortiz va viure els bombardejos de Barcelona, dels quals es commemora el 80è aniversari aquesta setmana, i va ser una de les nenes que va viure exiliada a l’URSS.

Sentir de primera mà tot el que hi va viure ha estat un autèntic privilegi. Ens quedem amb una frase: “Si la meva mare visqués, li tornaria a donar les gràcies per haver-me enviat allà”. Agraïda a la seva mare i a un país que li va donar una oportunitat de vida que aquí no hauria tingut. Nosaltres, des d’aquí, volem agrair-li de tot cor que hagi compartit aquest matí amb nosaltres.

Institut Rafael Casanova