Una escola efímera i nòmada a Sant Boi

Potser passejant aquests dies per la Rambla Rafael Casanova de Sant Boi heu vist a joves de la nostra ciutat amb unes construccions de fusta en mig del carrer. Potser han parlat amb vosaltres i potser, fins i tot, us han gravat en vídeo. Es tracta de ‘The Beit project’, un projecte basat en el descobriment i la interpretació de l’espai urbà i de llocs patrimonials, vinculant-los amb temàtiques socials contemporànies, com ara la diversitat i la convivència.

El projecte Beit, per una banda, pretén contribuir a l’evolució de la mirada dels joves cap a la seva ciutat, els espais històrics i la història dels llocs; per l’altra, també pretén conscienciar-los sobre l’acceptació d’aquelles persones de cultura, de creença o de context socioeconòmic diferents, així com reforçar el seu sentiment de pertinença a la mateixa comunitat ciutadana. L’espai urbà i el patrimoni són utilitzats com a vehicles per una ciutadania oberta i inclusiva.

Gràcies a la trajectòria de Sant Boi en el foment de la convivència des de l’àmbit educatiu i la riquesa i diversitat dels nostres centres, la Diputació de Barcelona va valorar positivament desenvolupar aquesta edició pilot a la nostra ciutat. El projecte, dirigit per David Stoleru i coordinat a Sant Boi per Georgina Dezcallar, s’ha realitzat anteriorment en ciutats com París, Barcelona, Roma, Brussel·les, Londres, Lodz, Berlín, Tanger, Sofia, i Marsella.

L’originalitat i la innovació del projecte Beit consisteix en la construcció, per part dels participants, d’una “escola efímera i nòmada” en el mateix espai urbà. Aquesta escola efímera es materialitza en unes construccions lleugeres de fusta, a muntar en parelles. Joves que no es coneixen a primera hora del matí, han d’edificar el seu espai de treball conjuntament i així es desenvolupa immediatament la complicitat i la intimitat que permet d’implicar-se en el diàleg necessari per dur a terme la resta del procés. Aquests mòduls donen lloc a una col·laboració immediata entre els participants, a més de provocar el seu interès i el dels transeünts a través del diàleg, de l’intercanvi i de la col·laboració. Durant 2 dies in situ, els participants van des del descobriment a la interpretació dels espais urbans. En aquest procés, els joves participants realitzen un reportatge de vídeo on entrevisten els veïns, de manera que queda també un rastre material i durable de l’experiència.

El 24 d’abril a Can Massallera es farà una presentació pública amb la idea de compartir experiències i de reflexionar sobre els impactes del projecte.

Podeu seguir el projecte a la pàgina de facebook creada específicament per Sant Boi.