Convivència entre els veïns de la Plaça Montserrat Roig

El passat 30 de novembre veïns de diferents edats i amb diferents inquietuds van participar en un cercle restauratiu amb l’objectiu de millorar la convivència en la Plaça Montserrat Roig. El cercle va ser facilitat per l’equip de Convivència i Mediació de l’ajuntament de Sant Boi, amb el suport d’entitats com la Fundació Marianao, Aramis o l’Associació de Veïns de Marianao.

La conferència va seguir les normes de l’Institut Internacional de Pràctiques Restauratives, inspirades en la fórmula de resolució de problemes de les tribus aborígens de Nova Zelanda i Austràlia, països que les han incorporat al seu sistema de justícia ordinària. Aquestes normes diferencien les persones dels problemes, preservant sempre les primeres, i assegurant una participació sincera, pacífica, autònoma i respectuosa. Els membres del cercle han de treballar cooperativament per assolir compromisos i necessitats de forma consensuada, sense la guia de ningú, en una veritable negociació assistida per facilitadors, no conductors.

Així, finalment, es va acordar que les persones participants compartien un seguit de necessitats que les acostaven: més il·luminació, més bancs, menys vegetació, una font, menys soroll, més diàleg i respecte i utilitzar altres recursos municipals, a banda de la policia, per gestionar pacíficament els conflictes, com el Servei Municipal de Mediació.

En acabar, per arrodonir l’experiència, els referents polítics i tècnics van efectuar una devolució a la ciutadania incorporant-se al cercle des de l’hemicicle extern on estaven acomodats.

Les pràctiques restauratives són idònies per gestionar grups, sobretot escolars, avançant en una tasca qualsevol mentre es treballa el seu clima.

Si vols saber-ne més, contacta amb Convivència i Mediació.

jccassou@santboi.cat // mediaciociutadana@santboi.cat