Retirades les plaques de simbologia franquista de les façanes de la ciutat

L’Ajuntament ha retirat les plaques amb simbologia franquista que encara es conservaven a algunes façanes de la ciutat. La col·laboració de la ciutadania a l’hora de localitzar molts d’aquests elements, no sempre situats a simple vista, ha estat de gran ajuda. La iniciativa respon a l’exigència de la Llei de Memòria Històrica.

Els treballs s’han realitzat entre els mesos de desembre de l’any passat i juny de 2017. Per dur a terme aquesta tasca, els serveis municipals han comptat amb la informació recollida al Cens de simbologia franquista de la Generalitat , la tasca d’avistament realitzada a peu de carrer i la col·laboració de moltes persones que, a través de les xarxes socials i altres canals de comunicació, han aportat informació sobre algunes localitzacions.

Tot i que el gruix dels treballs ha finalitzat, els ciutadans i les ciutadanes poden seguir aportant informació sobre altres llocs on es pot trobar aquest tipus de simbologia (educacio@santboi.cat i les xarxes que trobareu en aquest web). Les plaques recollides fins ara s’han traslladat a l’Arxiu Històric Municipal per a finalitats pedagògiques als centres educatius.

La simbologia de la dictadura franquista va tenir una presència aclaparadora a tots els espais, també a les façanes. Així, un règim mancat de legitimitat democràtica pretenia aconseguir poder i carisma. Un exemple d’aquesta estratègia va ser la instal·lació de plaques en edificis amb la icona del jou i les fletxes, un dels seus símbols més reconeixibles.