L’Art com a reivindicació per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades

Per segon any consecutiu Sant Boi ha commemorat el Dia Mundial de les Persones Refugiades i ho ha fet amb l’art com a eina d’expressió i reivindicació.

Sota el títol “Ciutats que acullen”, el passat 20 de juny 800 alumnes de 19 escoles de Sant Boi van omplir la plaça de l’Ajuntament amb 40 cases de cartró per expressar la necessitat d’acollir.  L’acció parteix d’un taller previ conduït per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat i va ser dissenyada amb la col·laboració de Can Castells Centre d’Art i l’artista santboià Ferran Mancera.

Les activitats del matí van acabar amb el testimoni d’una persona refugiada, i la lectura de poemes fets pels alumnes i d’una declaració institucional compromesa amb la infància refugiada que ha estat impulsada per l’ONG Save the Children en el marc de la campanya Mi árbol, tus raíces.

El mateix dia 20 a la tarda l’Escola Municipal de Música Blai Net va oferir un concert sota el nom “La Blai Net Band amb les persones refugiades”.

El dia 21, dins del programa d’activitats de commemoració, als jardins del Can Castells Centre d’Art es va presentar  l’espectacle “Songs of Sanctuary (Adiemus)”, de la mà de l’escola de música i de la Jove Companyia de Dansa de Sant Boi. La recaptació dels fons, recollits mitjançant taquilla inversa, s’han destinat a la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat.

A més d’aquestes activitats el passat dia 19, a la Sala de plens de l’Ajuntament, es va presentar l’informe anual de la CEAR (Comisión Española de Ayuda al Refugiado) sobre la situació de les persones refugiades al nostre país.

També hem pogut gaudir de tres exposicions que giren entorn de les persones refugiades i l’acollida. L’exposició de carrer Món-Tanca, de l’Institut Català Internacional per la Pau​ (creada pel Enmedio Colectivo), la mostra artística “L’Odissea o el dret humà a l’asil”, resultat de la creació de diferents artistes, alguns d’ells santboians i santboianes i l’exposició “Refugiats, per què?”, de la Fundació Per la Pau.